Biz Sizi Arayalım!

İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN

    Cilt Soyma Estetiği

    Cilt kırışıkları günümüzde insanlarda çevresel etkenler yüzünden daha yaygın olarak görülmektedir. Özellikle erken yaşlarda görülmeye başlayan bu sorunun tedavisi için estetik yüz cerrahisinden faydalanılabilir. Güneşin ciltteki zararlı etkileri, aknelerin olumsuz etkileri, keratoz adındaki kanser öncesi ciltteki bozulmalar cilt soyma estetiği yapılarak giderilebilir.

    Cilt Soyma Estetiği Neden Yapılır?

    Cilde uygulanan cilt soyma işlemindeki amaç, cildin dış yüzeyini soyarak ciltteki akne izlerini ve diğer yara izlerini, kırışıklıkları ve yaşlanma nedeniyle oluşan çizgileri olabildiği kadar azaltmaktır. Hastalarda cilt tipi ve cilt rengi, yaşı ve etnik kökeni gibi etkenler uygulama öncesinde değerlendirilmelidir. Çünkü koyu bir cilde sahip olan kişilerde, yanık izi, yara izi gibi sorunları olan kişilerde özel bir değerlendirme yapılarak cilt soyma estetiği uygulanmalıdır.

    Bunun yanında ağız çevresinde kabarcık, uçuk gibi oluşumlar varsa bunun dikkate alınması gerekir. Bu kararın verilmesinden önce, uygun cilt bakımı rejimi uygulanması gerekebilir. Ciltte yaşlanmadan ya da yaralanmadan dolayı geniş bir hasar varsa, yapılan işlemler daha fazla olabilir. Cilt soyma işlemi yaşlanma sürecini durdurmadığı gibi, ciltteki sarkmayı da engellemez.

    Cilt Soyma Estetiği Neden Yapılır
     
     

    Cilt Soyma İşleminden Önce Karar Verme Aşamaları Nelerdir?

    Öncelikle kişinin bu ameliyata karşı zihinsel ve duygusal durumunu değerlendirmek için, kişinin tıbbi geçmişi doktor tarafından incelenir. Bunun nedeni gerçekçi beklentilerin yapılacak cerrahi işlemin başarısını olumlu olarak etkilemesidir.

    Kişinin cilt yapısı ve yüz yapısı doktor tarafından incelenir. Cilt soyma işlemi için uygulanacak teknik, işlemin yapılacağı yer, işlem sonrası oluşabilecek komplikasyonlar değerlendirildikten sonra, uygulama yapılabilir.

    Cilt Soyma İşleminden Önce Karar Verme Aşamaları Nelerdir
     
     

    Cilt Soyma Estetiğinde Yapılan İşlemler

    Hastaların özellikleri, kişisel ihtiyaçları dikkate alınarak, cilt soyma estetiği yapılır. Kimyasal soyma, cilt yenileme, lazer cerrahisi ve dermabrazyon gibi farklı işlemler uygulanabilir.

    Kimyasal soyma (Kimyasal peeling):

    Cilt yapısı epidermis üst doku ve dermis alt dokudan oluşmaktadır. Alt deride kalojenden oluşan güneşin ve ileri yaşın verdiği etkiyle uzayıp gevşeyen uzun elyaflardan oluşan iki katman bulunur. Kimyasal soyma işlemi ciltte üst yüzeyin ölü tabakalarının atılması amacıyla uygulanır. Bu sayede alt tabakada olan kan dolaşımına ve dokuların canlanmasına destek olunur. Bu uygulama cilt uzmanları tarafından en fazla tercih edilen ve kullanılan bir yöntemdir. Uygulamanın yapılmasından sonra 5-7 gün içinde ciltte pul pul dökülmeler olur. Ortadaki deri ise yaklaşık olarak 2-3 hafta içinde toparlanarak, canlanır ve ışıl ışıl bir görünüme kavuşur.

    Bu uygulama genellikle ciltte olan sivilce izlerinin giderilmesi, güneş lekelerinin ortadan kaldırılması, yaşlılıktan dolayı meydana gelen kırışıklıkların yok edilmesi için uygulanır. Uygulama uygun cilt yapılarına, uygun olan sürelerde yapılmalıdır. Bu yöntem günümüzdeki dermatolojik cilt bakımı olarak kabul edilir. Yapılan uygulama sırasında doktor kimyasal maddelerden birini cilde tatbik eder. Bu kimyasalların içinde en hafif olanı glikolik asittir. Uzun süre devam edecek yumuşaklık için trikloroasetik asit değişen oranlarda kullanılabilir. Cilt yüzeyinde en derin soyma fenol ile yapılmaktadır. Ciltte soyma işlemi yapmadan önce yapılan işlemin daha iyi yayılmasını sağlamak için, yüzde bulunan yağın ortadan kaldırılmasını sağlayacak bir solüsyon tatbik edilir. Kimyasal maddenin uygulanmasıyla üstteki deri kalkacak ve kimyasal altta olan derinin üst katmanına yayılım gösterecektir.

    Cilt Soyma Estetiğinde Yapılan İşlemler

    Dermabrazyon:

    Bu yöntem ciltte olan derin yaralarda ve kırışıklıklarda cildi yumuşatan cerrahi bir uygulamadır. Doktorun cilt üzerinde çalışabilmesi için lokal anestezi yapılabilir ya da cilt dondurulur. Daha sonra yüksek hızda dönen bir fırçayla cildin en üst kısmı alınır. Yapılan işlemin süresi ciltteki yaranın derinliğine, boyutuna ve kırışıklıkların derecesine göre değişir. Ciltte pürüzlü görünümü azaltan mekanik bir soyma işlemi olan dermabrazyon, en fazla ciltte sivilcelerden dolayı oluşan izlerin giderilmesinde kullanılmaktadır. Ciltteki yüzey tabaka soyulduktan sonra pürüzsüz, gergin bir cilt tabakası oluşur.

    Cildin soyulma işlemi belirli bir hızda dönen zımpara taşıyla yapılır. Bunlar özel zımpara taşıdır. Hastalar işlemden sonraki gün evlerine dönebilir. Ameliyattan sonra uygulama yapılan bölge pansuman yapılarak kapatılır. Bir gün sonra açılan pansumandan sonra yara yerinde ince bir tabaka bırakılır. Ciltteki yeni hücreler artmaya ve tazelenmeye başlarken, tabaka kenarlardan kendiliğinden kalkar. İşlemden sonra cildin tazelenmesi 7-10 gün kadar sürer. Koyulan tabaka tam olarak çıkınca, cildin yüzeyi pembe ya da kırmızı renkli olur. Bu renklenmenin kaybolması yaklaşık olarak birkaç hafta kadar sürer. Bu süreden sonra cilt normal rengine döner.

    Lazer cerrahisi:

    Bu yöntem cildin güneşe fazla miktarda maruz kalmasından oluşan kırışıklıklarında, göz çevresi kırışıklıklarında ve aknelerden oluşan izlerde kullanılmaktadır. Yüksek enerjideki, güçlendirilmiş olan karbondioksit ışık dalgaları, minimal travmayla ve kanama olmadan ciltteki üst tabakayı anında buharlaştırır.

    Yumuşak peeling:

    Bu uygulama cildin yenilenmesi ve cilt renginin düzeltilmesi için uygulanır. Bu işlem ciddi şekilde cilt soyma uygulaması değildir. Yapılan uygulamayla cilt ölü hücrelerden arındırılarak, gerekli bakımı yapılır. Bu işlem meyve asitlerinden oluşur. Bir hafta sürecek bir uygulamadır. Yapılan işlem yaklaşık olarak 1,5 saat sürer. Hastalar birkaç günde normal yaşamına geri dönebilir.

    Bitkisel peeling:

    Bu uygulama bitkisel kaynaklı cilt soyma işlemi olarak tanımlanan bitkisel peeling uygulamasıdır. Doktorlar tarafından geliştirilen ve günümüzde oldukça sık kullanılan cilt soyma işlemidir. Cilt soyma işlemi bu yöntemde tamamen bitkisel ürünlerle yapılmaktadır. Hastalarda aylık kürler halinde uygulanmaktadır. Kullanılan bitkisel karışımın içinde karbonhidratlar, proteinler, sıkılaştırıcılar, vitaminler, mineral tuz ve enzimler bulunmaktadır. Bu karışımın içinde olan bitkisel ürünlerden bazıları ise; meyan kökü, ormanda ve sulak yerde yetişen at kuyruğu, hercai, ciğer otu, sinir otu, ökse otu, ada çayı, buğday tohumu gibi bitkilerdir.

     

    Bitkisel Peeling Uygulamasının Faydaları

    • Kan dolaşımının hızlanmasını sağlar.
    • Ciltte olan siyah noktaları azaltır.
    • Cildin üst bölümünü yenileyici etki yapar.
    • Ciltte kalojen üretiminin artmasına etkili olur.

    Bitkisel peeling cildin temizlenmesiyle başlar. Cilde sıcak havlularla pansuman yapılır. Cilde masaj yapılarak, gazlı bezle cilt kapatılır. Bu bekleme süresinde batma hissinin olmaması için özel solüsyon tatbik edilerek, kişinin rahatlaması sağlanır. Bekleme süresi bitince, ciltteki peeling yavaşça soyulmaya başlar.

    Yapılan işlemden sonra cilde özel bir karışımdan yapılmış kremle, güneş ışınlarından koruyan bir krem sürülür. Kişide yer yer soyulan cilt bölgelerine 4-5 gün geçince maske uygulanarak, mekanik soyma işlemi yapılır. Bu uygulamalar cilt soyma estetiğinde en fazla tercih edilen yöntemler arasındadır.

     

    Cilt Bakımı Sonrasında Uygulanacak İşlemler

    • Kimyasal peeling ve dermabrazyon sonrasında cildiniz bandajla kapatılabilir.
    • Ciltte şişme ve kabuklanma olması normal kabul edilir. Bakım sonrasında 7-10 gün kadar cildin nemli tutulması için uygun kremler uygulanır.
    • Ciltte iyileşme olduktan sonra kalan kızarıklıklar ortalama 4 haftada kaybolur.
    • Uygun bir diyetle birlikte, stres ve aşırı sıcaktan kaçınılması gerekir.
    • Yapılan uygulamadan 1-2 hafta sonra, kırışıklıklar gider ve pembemsi yeni cilt oluşmaya başlar. Ancak kızarıklık daha uzun zamanda gider.
    • İşlem sonrasında ciltte oluşan parlaklık uzun zaman etkisini korur. Bu ciltte pigment seviyesi normal bir hale gelene kadar devam eder.
    • Yüz ameliyatı sonrası cilt bakımının yapılması, gelişimin takip edilmesi önemlidir.