Biz Sizi Arayalım!

İLETİŞİM BİLGİLERİNİZİ BIRAKIN

    Meme (Göğüs) Asimetrisi

    Meme asimetrisi kadınlarda oldukça yaygın görülen ancak genellikle dikkatli inceleme yapılmadığı takdirde fark edilmeyen bir durumdur. Meme asimetrisi fark edilebilir düzeyde olduğu zaman durumun detaylı incelenmesi gerekir. Altta yatan nedenler araştırıldıktan sonra herhangi bir sağlık sorunu yoksa kişinin isteğine bağlı olarak meme asimetrisi düzeltme ameliyatı planlanabilir. Meme asimetrisi ve asimetrinin giderilmesi ile ilgili en çok merak edilen soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

    Meme Asimetrisi Nedir?

    Meme asimetrisi temelde iki meme arasında şekil, yerleşim ve boyut açısından farklar olması durumu olarak tanımlanabilir. Pek çok kadında detaylı inceleme yapılmadan fark edilen meme asimetrisi bulunmaktadır. Meme asimetrisi genelde farklı bir soruna işaret etmez. Ancak mamogramda fark edilen asimetrilerin memede kitle gibi oluşumlar sebebiyle olabileceği  ve bu nedenle de detaylı incelenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

    göğüs sarkması
     
     

    Memede Şekil Bozukluğu Nedir?

    Memede şekil bozukluğu meme asimetrisi ile karıştırılmaması gereken bir durumdur. Memede şekil bozukluğu “tüberoz meme” olarak da ifade edilir. Bu bozukluk doğumsal bir anomali olsa da fark edilmesi için kişinin ergenlik dönemine girmesi ve memede büyüme gerçekleşmesi gerekiyor. Tüberoz meme olarak adlandırılan durumda iki meme arasında asimetri meydana gelmesi oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur.

    Ancak bu şekil bozukluğu hem nadir görülmesi hem meme tabanın olması gerekenden daha dar hem de areola bölgesinin de normalden daha geniş olması ile karakterize bir durum olarak tanımlanmaktadır. Meme asimetrisinin düzeltilmesinde farklı meme estetiği teknikleri kullanılırken tubler/tüberoz meme olarak adlandırılan meme şekil bozukluğu durumu memeye protez yerleştirilmesi ve memenin yeniden şekillendirilmesi ile giderilebilir.

    kadin gogus 4
     
     

    Meme Asimetrisi Neden Olur?

    Meme asimetrisi kişinin iki memesi arasında hacim, duruş ve şekil farklılıklarının olması durumudur. Göğüs asimetrisi her 10 kadından 5’inde görülmektedir. Bu durumun ortaya çıkması pek çok farklı nedene bağlı olabilir. Travma ve hormonal değişimler gibi faktörlere bağlı olarak meme asimetrisi meydana gelebilir.

    Nadir olarak görülen ve iki meme arasında ciddi boyut farkı olması durumu olarak tanımlanan Juvenil Hipertrofisi ya da Meme Hipertrofisi, fark edilir meme asimetrisine neden olabilir. Memenin hızlı bir şekilde büyümesi durumunda genellikle yağ dokusunda artış gözlemlenir.

    Meme asimetrisi;

    • Genetik faktörler,
    • Hamilelik ve/veya emzirme,
    • Menopoz,
    • Hormonal değişimler,
    • Kilo kaybı ya da kilo alımı,
    • Göğüs kafesinin oluşumunda meydana gelen düzensizlikler,
    • Polonya sendromu,
    • Tuberoz meme,
    • Amasti (Memenin doğuştan olmaması durumu) gibi nedenlere bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

    Meme Asimetrisi Tipleri Nelerdir?

    Asimetri, global asimetri, fokal asimetri ve gelişen asimetri olmak üzere dörde ayrılmaktadır. Asimetride göğüs bölgesinin görüntüleri tek boyutlu olduğu için sonuçlar çok güvenilir olmayabilmektedir. Bu nedenle üç boyutlu görüntüleme teknolojilerine başvurulmaktadır. Global asimetri ise bir göğüsün diğer göğüse göre daha hacimli ve yoğun olması demektir.

    Hormonal değişiklikler sonrasında görülebilmektedir. Fokal asimetrisinde iki mamografi görüntülemesinin yoğunluğu yer almaktadır. Gelişen simetri de daha önceki incelemeler ile en son inceleme arasında meydana gelen değişikliği göstermektedir. Yoğunluk yeni ya da artmış olabilir. Bu bulgular tümörden şüphelenmek için yeterli olabilmektedir.

    Meme Dikleştirme Sonrası Normal Hayata Dönme, Spor ve Banyo

    Travmaya bağlı meme asimetrisi kendiliğinden gelişmeyen ve bir sebebe bağlı olarak ortaya çıkan asimetridir. Bir kaza, enfeksiyon ya da göğüs bölgesinin bir tarafının radyasyona maruz kalması gibi yaralanmalar sonrasında ortaya çıkabilir. Emzirme dönemindeki kadınlarda süt kanallarının enfeksiyon kapması nedeniyle tıkanması oldukça yaygın görülmektedir.

    Travmaya Bağlı Meme Asimetrisi Nedir?

    Meme asimetrisi sık görülen bir durumdur ve genellikle estetik bir problem olarak düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda bir memenin diğerine göre daha farklı boyutlarda olması meme kanserinin habercisi olabilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kişilerde meydana gelen asimetrilere daha da dikkatli yaklaşmak gerekmektedir. Çünkü birinci ve ikinci dereceden akrabalarında meme kanseri geçmişi olan kişilerde meme kanseri görülme riski diğerlerine göre 2 ya da 3 kat artmaktadır.

    Asimetrik Meme Dokusu Nedir?

    Asimetrik meme dokusu bir göğüsteki meme dokusunun çevresindeki dokulara göre daha hacimli ya da fazla yoğunluğa sahip olması şeklinde tanımlanabilir. Meme dokusunda asimetri olması normal olarak kabul edilmektedir ancak bulgu sonrasında muayene gerekmektedir. Asimetrik doku kötü huylu fibrograndüler doku ya da lezyona işaret edebilmektedir. Bulgu sonrasına yapılacak ek muayene ile asimetrik meme dokusunun neden kaynaklandığı belirlenebilmektedir.

    Ektopik Meme Dokusu Nedir?

    Ektopik meme dokusu, meme uçlarından kasıklara doğru uzanan hayali süt hattı boyunca gelişmiş bir memede yer alan yapısal dokuların bulunmasıdır. Embriyoda bu çizgi memelilerde gelecekteki meme benlerinin temelleri olan bir dizi çift tomurcuk olarak görülmektedir. İnsanlarda embriyo 20 mm büyüklüğe geldiğinde hepsi kaybolmaktadır. Ektopik meme dokusu çok nadir olarak iyi ya da kötü huylu hücreler içerebilmektedir. Ayrıca bunun yanı sıra hastalarda kozmetik kaynaklı problemlere de neden olabilmektedir.

    Memede Yağ Nekrozu

    Meme dokusunda ölü ya da hasarlı yumrulara yağ nekrozu adı verilmektedir. Bu durum göğüs ameliyatı, travma ya da radyasyona maruz kalma sonrasında meydana gelebilmektedir. Yağ nekrozu zararsızdır; diğer bir deyişle meme kanseri riskini arttırmaz. Ayrıca ağrıya da sebep olmaz ancak bazı hastalarda hassasiyete neden olabilmektedir. Bu nedenle hastaların endişelenmesi son derece normaldir.

    Meme Hematomu

    Hematoma, cildin altında kan birikmesi anlamına gelmektedir. Bazı kadınlarda göğüs dokusunda biyopsi yapıldıktan sonra hematoma meydana gelebilmektedir. Genellikle 4-6 hafta içerisinde kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak hematomun büyük olduğu durumlarda operasyonla alınması gerekli olabilir. Meme hematomu meydana geldiğinde ilk 48 saatte en az 3 defa 20-30 dakika bir buz kompresi uygulanması gerekmektedir.

    Buzun direkt olarak cilde temas etmesinden kaçınmak gerekmektedir. 48 saat sonrasında ise sıcak havlu ya sıcak ped ile sıcak kompresi uygulamak gerekmektedir. Ancak bu noktada buz kompresinin şişmeyi hafifletmesi durumunda sıcak uygulanmalıdır. Direkt olarak sıcak uygulandığında hematom etrafındaki dokuda şişlik meydana gelebilmektedir.

    Sklerozan Lobüler Hiperplazi

    Meme dokusunun sklerozan lobüler hiperlazi ergenlik dönemindeki genç kadınlarda nadir bir şekilde görülen kötü huylu lezyondur. Meme lobülleri normal yapıya sahip olsa da duktal ya da asinar proliferasyon nedeniyle büyümektedir. Hastalar genelde acısız, hassas ve hatları belli kütlelerden şikayetçidir. Bu kütleler elle hissedilebilir şekildedir. Kütle hacim olarak kitle benzeri bir yapıya sahiptir. Sklerozan lobüler hiperlazi biyopsi ile belirlenebilmektedir.

    Meme Kanseri ve Meme Asimetrisi İlişkisi

    Meme asimetrisi sık görülen bir durumdur ve genellikle estetik bir problem olarak düşünülmektedir. Ancak bazı durumlarda bir memenin diğerine göre daha farklı boyutlarda olması meme kanserinin habercisi olabilmektedir. Özellikle ailesinde meme kanseri geçmişi olan kişilerde meydana gelen asimetrilere daha da dikkatli yaklaşmak gerekmektedir. Çünkü birinci ve ikinci dereceden akrabalarında meme kanseri geçmişi olan kişilerde meme kanseri görülme riski diğerlerine göre 2 ya da 3 kat artmaktadır.

    Meme Kanseri ve Meme Asimetrisi İlişkisi

    1. 1 Meme Küçültme Ameliyatı ile Meme Asimetrisi Düzeltme

    Meme küçültme ameliyatı meme asimetrisi yaşayan kişilerde uygulanabilen bir operasyondur. İki meme arasındaki boyut farklılığı sonucunda meme boyutunun küçültülmesine karar verilmesi durumunda bu operasyon yapılmaktadır. Meme küçültme ameliyatı farklı tekniklerle uygulanabilir.

    Bu nedenle kişinin yaşam beklentilerinin göz önünde bulundurularak planlama yapılması çok önemlidir. Emzirme yeteneğine zarar vermeden meme küçültme operasyonu yapılamayacaksa kişilerin gebelik planı yapması ya da planları doğrultusunda operasyona karar vermesi tavsiye edilmektedir.

    Meme Küçültme Ameliyatı Nedir?

    Meme küçültme veya redüksiyon mamoplasti olarak bilinen operasyon memedeki fazlalıkların alınması işlemi olarak tanımlanabilir. Memede bulunan fazla yağ ve meme dokusunun çıkarılması, fazla derinin alınması işlemine meme küçültme estetiği adı verilmektedir.

    Bu operasyon yaygın olarak meme boyutu büyük olan kişilerde vücut ile orantılı meme tasarımı yapılması ve büyük memeye bağlı meydana gelen sağlık sorunlarının giderilmesi için yapılmaktadır. Ancak meme asimetrisinin giderilmesi kapsamında da meme küçültme estetiği yapılabilmektedir.

    Meme Küçültme Ameliyatı ile Meme Asimetrisi Düzeltme Kimler İçin Uygundur?

    Meme küçültme estetiği ile yapılan meme asimetrisi düzeltme işlemi iki meme boyutu arasında fark olan ve bu farktan ötürü rahatsızlık duyan kişiler için uygundur. Bu operasyonun yapılması için kişinin fiziksel gelişiminin tamamlanmış olması gerekir.

    18 yaşını doldurmuş olmak meme küçültme operasyonu için genellikle aranan bir kriterdir. Ancak ergenlik döneminde memenin aşırı büyümesi, memelerden sadece birinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi olarak tanımlanan meme hipertrofisi durumunda operasyon için farklı planlamalar yapılması gerekir.

    Meme hipertrofisi oldukça nadir görülen bir durumdur. Virginal meme hipertrofisi ya da bakire meme hipertrofisi olarak adlandırılan meme büyümesi durumu yaygın olarak 10 – 24 yaş aralığında gözlemlenen bir sorundur. Bu durumda meme ucunda büyüme olmasa da memede aşırı büyüme meydana gelmesi söz konusudur.

    Meme küçültme operasyonu olacak kişilerin genel sağlık durumlarının operasyona uygun olması önemlidir. Devam eden kanser tedavilerinde bu operasyonun ertelenmesi gerekir.

    Meme Küçültme Ameliyatı Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

    Meme küçültme ameliyatı memenin normalden büyük olduğu, meme boyutuna bağlı ruhsal ve fizyolojik sorunların yaşandığı, meme boyutu arasındaki farka bağlı olarak bir memenin küçültülmesi gereken durumlarda tercih edilmektedir.

    Meme küçültme ameliyatı;

    • Meme asimetrisini düzeltmek,
    • Meme büyüklüğüne bağlı meydana gelen boyun, sırt ve omuz ağrılarını ortadan kaldırmak,
    • Sutyen askısının yaptığı baskıya bağlı meydana gelen uyuşma ve karıncalanma hissini engellemek,
    • Vücut ölçüsü ile uyumlu bir göğüs tasarımı yapmak gibi farklı gereksinimler doğrultusunda tercih edilmektedir.

    Meme Küçültme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Meme küçültme ameliyatı süresi operasyonun kapsamına göre değişebilmektedir. Meme asimetrisini gidermek için tek bir memede yapılacak uygulama yaklaşık olarak 1 saat kadar sürer. İki memeyi kapsayan meme küçültme estetiği yaklaşık 2-3 saat aralığındadır. Meme küçültme operasyonu ile birlikte kombine olarak dikleştirme estetiği de yapılacaksa operasyonun daha uzun sürmesi beklenir.

    Meme Küçültme Operasyonu Kalıcı mıdır?

    Meme küçültme operasyonu sonrasında kalıcılığı belirleyen çok sayıda faktör vardır. İki meme arasındaki simetrinin sağlanması için yapılan operasyondan sonra tekrar asimetri sorununun meydana gelebilmesi için meme dokusunda aşırı büyüme oluşması gerekir. Bu durumun meydana gelmesi için hormon dengesinde değişimler meydana gelmeli ya da meme dokusunun büyümesini tetikleyecek bir sağlık sorunu yaşanması gerekir.

    Aksi durumda meme küçültme sonrasında meme boyutunun korunması mümkündür. Ancak meme küçültme estetiği sonrasında memelerde sarkma meydana gelebileceği ve bu nedenle dikleştirme operasyonu ihtiyacının ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.

    Meme Küçültme Operasyonu Meme Asimetrisini Nasıl Düzeltir?

    Meme küçültme operasyonu temelde fazla yağ ve meme dokusunun çıkarılması; çıkarılan doku miktarına bağlı olarak da bölgedeki fazla derinin alınması prensibi ile yapılır. İki meme arasındaki boyut farkının küçük olan memenin boyutlarının baz alınarak giderilmesi için meme küçültme operasyonu yapılır.

    Meme asimetrisinin düzeltilmesinde meme küçültme operasyonuna karar vermek için kişinin vücut ölçülerini göz önünde bulundurmak gerekir. Ayrıca kişi meme boyutunun büyük olmasına bağlı fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşıyorsa meme küçültme operasyonu ile hem asimetri ortadan kaldırılır hem de meme boyutu ideal olacak şekilde yeniden yapılandırılır ve böylece kişinin yaşadığı sorunlar da ortadan kaldırılmış olur.

    Meme Küçültme Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme küçültme operasyonu genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Bu nedenle kişilerin anestezi için test edilmeleri gerekir. Genel sağlık durumunun da meme küçültme estetiği için uygun olması gerekir. Meme küçültme estetiği yaptıracak kişilerin operasyon ile ilgili gerçekçi beklentilerinin olması kriteri aranır. Aksi durumda kişilerin psikolojik destek alması sağlanabilir.

    Operasyondan önce genel sağlık taraması yapılır, hastanın tıbbi geçmişi incelenir, kronik hastalıklarına ve düzenli kullandığı ilaçlara bakılarak planlama yapılır. Hem operasyon esnasında hem de iyileşme sürecinde konfor sağlanması için alkol ve sigara kullanımının operasyondan en az 2 hafta önce bırakılması ve iyileşme sürecinde de bu tür madde kullanımlarının yapılmaması gerekir.

    Operasyondan önce kan sulandırıcı etkiye sahip ilaçlar, takviyeler ya da bitkisel ürünler kullanılmamalıdır. Meme küçültme operasyonu genel anestezi altında olacağı için operasyondan birkaç gün önce ortaya çıkan en ufak bir grip ya da soğuk algınlığı belirtisinin bile doktora bildirilmesi gerekir.

    Meme Küçültme Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme küçültme operasyonu sonrasında bölgenin başarılı bir şekilde toparlanması ve şekillenmesi için özel sutyen kullanımı önerilmektedir. Sutyen kullanımının doktor tarafından planlanması gerekir. Doktorun önerdiği sürelerde düzenli kullanım ile iyileşme süreci konforlu bir şekilde atlatılır.

    Operasyon sonrasında kolları çok yormamak, ağır kaldırmamak ve yorucu işlerden kaçınmak gerekir. Ortalama olarak 3 günlük bir dinlenme sürecinin sonunda kişi normal hayatına kısmen dönerek hafif bir tempoda dönüş yapabilir. Kolları yormayan masa başı işe geri dönüş için bir haftalık bir dinlenme süreci yeterlidir.

    Daha ağır işlerde çalışan kişilerin 2-3 haftaya kadar beklemesi gerekir. Bekleme süresine uzman tarafından karar verilmesi önemlidir. Meme küçültme estetiği sonrasında 2 ay boyunca ağır sporlardan kaçınmak gerekir.

    kadin gogus 2

    1.2 Meme büyütme ameliyatı ile Meme Asimetrisi Düzeltme

    Meme büyütme estetiği meme asimetrisinin düzeltilmesi için tercih edilebilecek yöntemlerden birisidir. Tek ya da iki memenin birden boyutunun büyütülmesi ile meme asimetrisinin ortadan kaldırılması mümkün olur. Meme büyütme ameliyatı ile meme asimetrisi düzeltme sürecini planlarken kişinin dış görüntüsü ile ilgili beklentilerini, genel sağlık durumunu ve vücut ölçülerini göz önünde bulundurmak gerekir.

    Meme Büyütme Ameliyatı Nedir?

    Meme büyütme estetiği meme boyutunun büyütülmesi için yapılan bir estetik operasyondur. Operasyonun temel amacı kişinin vücut hatlarına ve ölçülerine uygun bir göğüs tasarımı yapılmasıdır. Meme büyütme estetiğinde işlemin kapsamına göre farklı teknikler uygulanabilir. Genellikle kişiye özel seçilen protezlerin göğüs kası altına yerleştirilmesi ile yapılan operasyonda eğer büyütme miktarı az olacaksa yağ enjeksiyonu ile de çözüm sunulabilir.

    Meme Büyütme Ameliyatı ile Meme Asimetrisi Düzeltme Kimler İçin Uygundur?

    Meme büyütme estetiği ile meme asimetrisi ortadan kaldırılabilir. Asimetrinin düzeltilmesi için küçük kalan memenin büyütülmesine karar veriliyorsa meme büyütme estetiği yapılır. Bu noktada tek memenin büyütülmesi ya da kişinin vücut hatları ile orantılı olacak şekilde iki memenin de farklı miktarlarda büyütülmesi mümkündür.

    Meme Büyütme Ameliyatı Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

    Meme büyütme ameliyatı meme boyutunun küçük olduğunu düşünenler için doğru operasyondur. Ayrıca bir memenin diğerinden belirgin şekilde küçük olması durumunda asimetrinin ortadan kaldırılması için de bu operasyon tercih edilebilir. Kişinin öz güvenini geri kazanması, vücudu ile barışması, hamilelik ve emzirme sonrasında sarkan göğüslerin hem dikleştirilmesi hem de dolgunlaştırılması için meme büyütme estetiği tercih edilir.

    Meme Büyütme Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

    Meme büyütme ameliyatı yaklaşık olarak 2-3 saat aralığında süren bir ameliyattır. Ancak bu süre operasyonun kapsamına göre farklılık gösterebilir. Asimetrinin giderilmesi için tek memede uygulama yapılacaksa operasyon daha kısa sürebilir. Genellikle iki meme arasındaki asimetri giderilirken duruş ve şekil açısından herhangi bir farklılık ortaya çıkabilme ihtimaline göz önünde bulundurularak planlama yapılır.

    Bu nedenle farklı protezler kullanılarak iki memeye müdahale edilmesi de gerekebilir. Ayrıca meme büyütme estetiği ile birlikte meme dikleştirme estetiği yapılacaksa bu da operasyonun süresinin artmasında etkili olur.

    Meme Büyütme Operasyonu Kalıcı mıdır?

    Meme büyütme operasyonunun sonuçlarının uzun süreli ve hatta kalıcı olması beklenebilir. Bu operasyonlarda kullanılan silikonlar en az 10 yıl süreyle garantili olsa da doğru kullanım ile ömür boyu kullanılmaları da mümkündür. Kullanılan protezlerin darbeye bağlı zarar görmesi, kişinin fazla kilo alıp vermeye bağlı olarak memelerinde sarkma meydana gelmesi gibi durumlarda tekrar müdahale gereksinimi ortaya çıkabilir.

    Meme Büyütme Operasyonu Meme Asimetrisini Nasıl Düzeltir?

    Meme büyütme operasyonu ile meme asimetrisi düzeltilmesi yaygın bir tercih olarak ön plana çıkar. İki meme arasında boyut, şekil ve konum farklılıkları olduğu zaman eğer küçültme ya da dikleştirme ameliyatı ile asimetrinin giderilmesi tercih edilmiyorsa; kişi göğüs ölçüsünün büyümesini istiyorsa ve vücudu bu işlem için uygunsa meme büyütme operasyonu ile meme asimetrisi düzeltilebilir. Meme asimetrisi ortadan kaldırılırken aynı zamanda kişinin vücut hatlarına uygun göğüs tasarımı da yapılabilir.

    Meme Büyütme Operasyonu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme büyütme operasyonu öncesinde doğru planlama yapılması önemlidir. Bu nedenle genel sağlık kontrollerinin kapsamlı bir şekilde yapılması gerekir. Kişinin operasyona engel olacak kronik bir sağlık sorunu ya da devam eden bir tedavisi varsa planlamalar bu unsurlar göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

    Operasyon öncesinde tüm testler yapıldıktan sonra kişinin daha konforlu bir iyileşme süreci geçirmesi için sigara ve alkol kullanımını bırakması tavsiye edilmektedir. Operasyon öncesinde nezle, soğuk algınlığı ya da grip gibi çok önemsenmeyen hastalıkların semptomlarının bile mutlaka hekime bildirilmesi de süreç açısından çok önemlidir.

    Meme Büyütme Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme büyütme estetiği sonrasında dikkat edilmesi gerekenler hem operasyonun daha başarılı sonuç vermesini hem de iyileşme sürecinin çok daha konforlu geçmesini sağlıyor. Bu nedenle kişilerin doktorları tarafından verilen önerileri mutlaka yerine getirmesi gerekir.

    Operasyondan sonra yaklaşık olarak 4 günlük bir istirahat dönemi konforlu iyileşme açısından önemlidir. Kolları yoracak hareketlerden kaçınmak, ağır kaldırmamak ve kolları aktif olarak kullanmayı gerektiren eylemlerden uzak durmak gerekir. Gerekli görülmesi halinde korse kullanımı doktor tarafından anlatılacaktır.

    Korsenin belirtilen şekilde kullanılması iyileşme ve şekillenme açısından önemlidir. İlk iki hafta ağır aktivitelerden kaçınılması gerekir. 8 haftanın sonunda doktorun onayı ile birlikte ağır aktivitelere başlanması uygundur.

     

    1.3 Dolgu Uygulamaları ile Meme Asimetrisi Düzeltme

    Meme asimetrisi oldukça yaygın olarak görülen bir durumdur. Genellikle gözle görüldüğünde fark edilmez ya da çok minimal düzeyde fark edilebilir haldedir. Bu tür durumlarda meme asimetrisinin giderilmesi için meme dolgusu yapılması önerilmektedir.

    Meme Dolgusu Nedir?

    Meme dolgusu meme büyütme işleminden beklentinin az olduğu durumlarda, protez uygulamaları yerine daha hızlı etki ve iyileşme süresi sebebiyle tercih edilen bir uygulamadır. Meme dolgusu uygulamasında farklı teknikler uygulanabilmektedir. Bu nedenle operasyonun sonuçları, kalıcılığı ve süreci de kullanılacak dolgu malzemesine göre farklılık gösterir.

    Meme Dolgusu ile Meme Asimetrisi Düzeltme Kimler İçin Uygundur?

    Meme dolgusu ile meme asimetrisi düzeltme çok ciddi asimetri sorunu olmayan kişiler için uygundur. İki meme arasında ciddi boyut farkı olması, tuberoz meme ya da tüp meme deformitesi durumlarında dolgu uygulamalarının yeterli etkiyi göstermesi mümkün değildir.

    Meme Dolgusu Hangi Durumlarda Tercih Edilir?

    Meme dolgusu iki meme arasında ciddi boyut farklılıklarının olmadığı durumlarda, daha küçük olan memenin ufak dokunuşlar ile büyütülmesinin hem asimetriyi ortadan kaldıracağı hem de kişinin ideal göğüs ölçülerine kavuşmasını sağlayacağı durumlarda tercih edilmektedir. Meme dolgusu uygulaması sadece meme asimetrisi düzeltme işlemlerinde kullanılmaz. Protez gereksiniminin olmadığı durumlarda memeye hacim kazandırmak için de bu uygulama tercih edilmektedir.

    Meme Dolgusu Uygulaması Ne Kadar Sürer?

    Meme dolgusu uygulamasında tercih edilen teknik sürece doğrudan etki eder. Bu noktada en belirleyici unsur dolgu malzemesi seçimidir. Yağ enjeksiyonu ile dolgu yapılacaksa öncelikle kişinin vücudundan liposuction ile yağ dokusunun çıkarılması gerekir. İnsan vücuduna zarar vermediği kanıtlanmış, hem içeriği hem de formu ile vücuda uyum sağlayan dolgu malzemelerinde ise doğrudan prosedür başlatılabilir.

    Tercih edilen teknik haricinde uygulamanın tek ya da iki göğüse yapılması da süre için belirleyicidir. Ortalama olarak 1 – 2 saat aralığında süren dolgu uygulaması sonrasında iyileşme süreci de tekniğe bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

    Meme Dolgusu Operasyonu Kalıcı mıdır?

    Meme dolgusu operasyonunun kalıcılığı uygulanan tekniğe göre farklılık göstermektedir. Yağ enjeksiyonu yapıldığı zaman enjekte edilen yapın yaklaşık olarak %50’si erir ve vücut tarafından absorbe edilir. Bu nedenle operasyonun 6 ay sonra tekrar uygulanması tavsiye edilmektedir.

    Ayrıca düzenli uygulama ile yağ dolgusunun etkinliğini arttırılabilmektedir. Farklı içeriklere sahip dolguların kalıcılık süresi farklılık gösterir. 2 yıl ile 8 yıl aralığında etkisi kalıcılığı devam eden dolgu çeşitleri arasında seçim yapıldığında yine de belirli zaman aralıklarında dolgunun yenilenmesi gerektiği unutulmamalıdır.

    Meme Dolgusu Meme Asimetrisini Nasıl Düzeltir?

    Meme dolgusu iki meme arasında minimal düzeyde boyut farklılıklarının olduğu durumlarda meme asimetrisini düzeltmek için kullanılan bir yöntemdir. Kadınlarda oldukça yaygın olarak görülen meme asimetrisi genellikle ufak dokunuşlar ile düzeltilebileceği için meme dolgusu da düzeltme sürecinde sık tercih edilmektedir.

    Asimetrinin nasıl giderileceğine karar verildikten sonra tek ya da her iki memeye yapılan enjeksiyon uygulaması ile boyut farklılıklarının giderilmesi esasına dayanan meme dolgusu ile meme asimetrisi düzeltme işlemi konforlu ve etkili bir yöntemdir.

    Meme Dolgusu Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme dolgusu ayakta tedavi prosedürü olarak uygulanabileceği gibi genel anestezi altında, hastanede 1 gece kalmayı gerektiren şekilde de yapılabilmektedir. Eğer dolgu kişinin vücudundan alınacak yağ dokusunun enjeksiyonu ile yapılacaksa iki işlem bir arada yapılır. Sadece dolgu malzemesi kullanılacaksa lokal anestezi ya da sedasyon yapıldıktan sonra enjeksiyon işlemi tamamlanabilmektedir.

    Bu nedenle meme dolgusu öncesi planlama sürecine dikkat edilmesi gerekir. İhtiyaçların doğru belirlenmesi ile sağlıklı bir planlama yapılır. Kişinin genel sağlık durumunun uygulanacak teknik için elverişli olması önemlidir. Liposuction ile kombine bir planlama yapılacaksa uygulama noktalarının daha konforlu iyileşebilmesi için sigara ve alkol kullanımı operasyon öncesinde bırakılmalıdır.

    Kan sulandırıcı etkiye sahip olan ilaç ve takviyelerin de doktor bilgisinde bırakılması da süreç açısından önemlidir. Sadece dolgu yapılacaksa operasyonun çok daha kısa süreceği, hastanede yatışın gerekli olmayacağı unutulmamalıdır.

    Meme Dolgusu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

    Meme dolgusu sonrasında uygulanan tekniğe göre farklı önlemler alınması gerekir. Ancak hangi teknik tercih edilirse edilsin kolları yoracak ağır hareketlerden uzak durulması, yoğun sporların yapılmaması ve kişinin konforlu bir şekilde dinlenmesi gerekir. Alkol ve sigara tüketimine tam iyileşme sağlanıncaya kadar ara verilmesi de dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaktadır.

    Dolgu Uygulamaları ile Meme Asimetrisi Düzeltme